zondag 3 juni 2012


Zaterdag 2 juni, Cody - Beartooth Scenic Byway – Yellowstone park
Omdat we vanwege de omweg via de Beartooth Scenic Byway een lange dag voor de boeg hadden zijn we vroeg opgestaan en al om half acht reden we van de camping af.
Het was stralend mooi weer, volop zon en geen wind. Met laaghangende bewolking hadden we deze route niet  gereden omdat de Beartoothpas op 3400 meter hoogte ligt en het geen pretje is zolang door de mist te rijden, en je hebt dan ook geen mooi uitzicht.
Het eerste gedeelte van de route ging over de Chief Joseph Scenic Highway, ook een mooie panorama weg. Deze weg reden we ca. 75 km waarna de splitsing kwam, linksaf naar Yellowstone en rechtsaf naar de Beartoothpas. We gingen rechtsaf, het was nog ongeveer 25 km naar de pas, wel moesten we daarna dit stuk weer terug rijden.
Dit is ongetwijfeld één van de mooiste routes die we ooit gereden zijn. Regelmatig zijn we gestopt om te genieten van de schitterende panorama’s. Het weer bleef goed, wel werd het in de omringende bergen steeds bewolkter en in de verte was een enorme onweersbui te zien, de lucht daar werd helemaal zwart.
Deze pas is totaal anders dan in de Alpen, daar rijd je meestal via haarspeldbochten omhoog en ook weer naar beneden. Hier reden wel een paar s-bochten, maar verder ging de weg niet zo steil omhoog en we bleven ook heel lang op een hoogte van 3000 meter rijden, hierdoor kun je veel langer van het uitzicht genieten.
Na het bereiken van de pas reden we terug en dus op weg naar Yellowstone.  De weg naar Yellowstone was ook erg mooi, brede valleien met wild stromende rivieren en grazende bizons. Zo nu en dan zagen we ook reeën en antilopen. Vooral voor de reeën moeste we oppassen, ze zijn hier niet zo schuw en steken zomaar de weg over.
We hebben nog een omweg gemaakt via Mammoth Hot Springs waar heet water bronnen zijn. Via vlonders en trappen liepen we door een terrasachtig gebied met verschillende bronnen. Het gebied ziet er erg dor en doods uit, en overal staan waarschuwingsborden om niet van het pad af te wijken i.v.m. de dunne en hete aardkorst.  De grond is grauw en grijs, behalve daar waar er heet water uit de bodem komt. Op die plaatsen is de bodem mooi gekleurd met rood en geelachtige tinten. Het water is gloeiend heet, er komt stoom vanaf en het stinkt er naar zwavel.
We waren al op de terugweg naar de auto toen de onweersbui, die we al een tijdje zagen naderen, met fraaie bliksemschichten boven de bergen los barstte.
Het was nu nog 75 km naar Canyon, de plaats waar wij een cabin gereserveerd hadden. De afstanden zijn groot in het Yellowstone park, de rondweg die langs de belangrijkste bezienswaardigheden voert is ongeveer 230 km.
De cabin die wij gehuurd hebben zijn erg oud en vervallen, ze zijn met z’n vieren geschakeld en erg gehorig. Maar we zijn met weinig tevreden en het bed ligt lekker.
Helaas is er geen telefoon en internet, morgen dus eerst maar eens op onderzoek of er hier in de buurt wel internet beschikbaar is.
Na het eten hebben we nog een film gezien en tegen twaalven ging het licht uit.


Onze waterkoker
Vorig jaar hebben we bij Wal Mart een waterkoker gekocht om thee mee te zetten. De Nederlandse dompelaar die we bij ons hadden werkte nauwelijks. Hier hebben ze 110 volt en de dompelaar  heeft 220 volt nodig, meer als een kopje lauw water krijg je er niet van.
Nu we deze vakantie steeds overnachten op een camping en we geen kookspullen bij ons hebben, zijn we steeds meer mogelijkheden van een waterkoker gaan ontdekken.
In het begin werd de waterkoker gebruikt om thee en koffie mee te zetten, daarna ook om soep te maken en kant en klare pasta. Heet water erop, 3 minuten laten staan en je kunt eten.
Inmiddels koken we eieren in onze waterkoker en maken we blikjes groente erin warm.
Maar Geke heeft inmiddels ook al stamppot zuurkool in de waterkoker berijdt. 
Voor wie het ook eens wil maken:
Stamppot zuurkool uit te waterkoker
Je hebt nodig: een zak zuurkool, een worst in folie en aardappelpuree uit een pakje.
De zak zuurkool leg je in de waterkoker en dan vul je er water bij tot het maximumpeil, als het water kookt even laten staan en dan de waterkoker weer aanzetten, dit doe je 2 of 3 keer. Dit zelfde proces herhaal je met de worst. Om de zuurkool en de worst warm te houden leg je beide in de slaapzak.
Nu kook je water voor de aardappelpuree, maak de aardappelpuree klaar en dan doe je zuurkool en de worst erbij en je hebt een lekkere Hollandse pot.
Eet smakelijk.
















1 opmerking: